Zdeněk Pohlreich si zo Slovenska odniesol knižného Oscara

28.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Najväčšia sieť kníhkupectiev na Slovensku v stredu večer (27. 3.) po štvrtýkrát ocenila najpredávanejšie knihy v Panta Rhei a najúspešnejších autorov za uplynulý rok. Zo slávnostného galavečera Panta Rhei Awards 2012 si titul najpredávanejší český autor na slovenskom knižnom trhu odniesol Zdeněk Pohlreich. Populárny šéfkuchár a kulinársky kritik v rozhovore pre TASR priznal, že ho slovenský knižný "Oscar" veľmi prekvapil.
"V živote by mi nenapadlo, že takúto cenu môžem získať," vyhlásil gastronóm a reštauratér, ktorý obstál v silnej konkurencii českých autorov. Spolu s ním boli na slovenský titul najúspešnejší český autor roku 2012 nominovaní Zdeněk Svěrák, Tomáš Sedláček, Ivo Toman a Michal Viewegh.
"Vážim si to, pretože keď už to niekomu stojí za to, aby si kúpil vašu knihu, tak je to výraz toho, že asi ho trochu zaujíma, čo robíte a čo dokážete. Tým predajom alebo týmito vecami sa to meria najľahšie," poznamenal 55-ročný Pohlreich, ktorý kuchárom nikdy byť nechcel. Vyučil sa zaňho proti svojej vôli a varenie ho spočiatku vôbec nebavilo. Pôvodne sa chcel stať muzikantom, rockovou hviezdou. Na jar v roku 1989 emigroval do zahraničia a po svete zbieral skúsenosti. Najviac sa naučil vo francúzskej reštaurácii La Guillotine v austrálskom Adelaide.
Pomohol dobrý marketing
Dnes prevádzkuje tri reštaurácie a je hviezdou pre kulinárskych nadšencov, ktorých si získal nielen "exhibovaním" v televíznom gastronomickom programe, ale aj kuchárskymi knihami Vejce nebo slepice, Šéf na smetaně či Už dost, šéfe!. Na otázku, prečo si jeho knihy čitatelia na Slovensku kupujú v takom výraznom počte, reagoval slovami: "Máme kopu televízneho času, moju osobu, moje knižky sme dokázali asi dosť dôrazne spropagovať, to je evidentné, to bude asi tá hlavná príčina."
Vyhľadávaný, vyťažený a zhovorčivý šéfkuchár, ktorý viac kritizuje ako chváli, ďalej prezradil, že ku knihám mal vzťah už v detstve. "Keď som bol dieťa, čítal som stále, dokola, ležal som v knihách," doplnil s tým, že svojho času ho oslovili klasické detektívky od Eda McBaina či "dostihovky" Dicka Francisa a vyhľadával knihy so športovou tematikou. V súčasnosti však obávaný šéf dáva prednosť prevažne titulom, ktoré majú nejakú súvislosť s gastronómiou. "Veľmi ma baví čítať biografické príbehy napríklad reštauratérov alebo šéfkuchárov, je to veľmi zaujímavé čítanie, to čítam často. Ale že by som si sadol a otvoril si knižku a prečítal si to od začiatku do konca, to sa mi nepodarilo veľmi dávno."
Zdeněk Pohlreich ukončil v závere minulého roku divácky obľúbený televízny program Áno, šéfe!. V tomto roku jeho tvorcovia plánujú nakrútiť ešte tri alebo štyri diely, ktoré majú určitým spôsobom rekapitulovať prechádzajúce cykly. "Ale v tejto chvíli sa chceme zaoberať novým formátom, ktorý predstavíme na Prime na jeseň. Myslím, že to bude trochu viac o jedle a trochu menej o cestovaní."
 

Vyberte región